Broekhuizen, Oud

Geschichte:

De bezitsgeschiedenis van Oud-Broekhuizen is niet altijd even helder. De eerste keer dat de naam Broekhuizen voorkomt is 1368. Floris van Broekhuizen zegelde toen voor zijn broer Elyas van Broekhuizen. In 1400 werd Johan van Broekhuizen beleend met het goed Oud-Broekhuizen, dat hij in leen hield van de Domproosdij. Oud-Broekhuizen bleef in het bezit van zijn familie tot 1482. Omdat zij zich tegen de bisschop van Utrecht hadden gekeerd, werd hun bezit verbeurd verklaard. De familie Van Broekhuizen had op zijn beurt het goed ook weer in leen uitgegeven. Johan van Broekhuizen droeg het in 1408 op aan Wijnant Dirk Wijnantsz. Zijn dochter Mechteld trouwde Peter Ruysch en in 1468 kwam Oud-Broekhuizen in bezit van de familie Ruysch. Zij hielden het in bezit tot 1632, toen Dirk Ruysch het verkocht aan Dirk van Eck van Panthaleon. Deze probeerde Oud-Broekhuizen erkend te krijgen als ridderhofstad, maar dat lukte hem niet. Zijn kleinzoon verkocht het vervolgens aan Samuel de Marez, heer van Maasbergen. Oud-Broekhuizen raakte in de loop van de tijd onbewoond, en het verval trad in. In 1786 verkocht Anthonie Gustaaf baron de Geer, achterkleinzoon van Samuel de Marez het goed. Oud-Broekhuizen kwam in handen van de familie D'Ablaing van Giessenburg en vervolgens in die van C.J. van Nellestein. Oud-Broekhuizen was toen een leen van Zuilenburg. De kleinkinderen van C.J. van Nellestein verkochten Oud-Broekhuizen in 1873 aan Jan Legemaet, die het weer doorverkocht aan Carel Antonie Godin de Beaufort en Rynhard de Beaufort. Zij zijn de laatste bekende eigenaars van het goed. Vermoedelijk is de woontoren in deze tijd gesloopt.

Die Besitzgeschichte Oud-Broekhuizens ist nicht in allen Punkten klar. Das erste Mal, dass der Name Broekhuizen genannt wurde, war im Jahr 1368. Floris van Broekhuizen urkundete damals für seinen Bruder Elyas van Broekhuizen. Im Jahre 1400 erhielt Johan van Broekhuizen das Lehensgut Oud-Broekhuizen von der Domprobstei. Oud-Broekhuizen blieb bis 1482 im Besitz seiner Familie. Nachdem diese sich gegen den Bischof von Utrecht gestellt hatte, verlor sie ihren Besitz.
Die Familie Van Broekhuizen hatte Oud-Broekhuizen auch weiter als Lehnsgut ausgegeben. Johan van Broekhuizen trug es 1408 dem Wijnant Dirk Wijnantsz auf. Seine Tochter Mechteld heiratete Peter Ruysch, so dass Oud-Broekhuizen 1468 in den Besitz der Familie Ruysch kam. Beide behielten es bis 1632, als Dirk Ruysch es an Dirk van Eck van Panthaleon verkauft hat. Dieser versuchte für Oud-Broekhuizen eine Anerkennung als Rittergut zu bekommen, was ihm aber nicht gelungen ist.
Sein Enkel verkaufte das Haus an Samuel de Marez, Herr von Maasbergen. Oud-Broekhuizen wurde anschließend für längere Zeit nicht bewohnt und begann zu verfallen. Im Jahre 1786 verkaufte Anthonie Gustaaf Baron de Geer das Gut. Oud-Broekhuizen wurde Eigentum der Familie D'Ablaing van Giessenburg, und später gehörte es C.J. van Nellestein. Oud-Broekhuizen war damals ein Lehnsgut Zuilenburgs. Die Enkel C.J. van Nellesteins verkauften Oud-Broekhuizen 1873 an Jan Legemaet, der es Carel Antonie Godin de Beaufort und Rynhard de Beaufort veräußerte. Sie sind die letzten bekannten Besitzer des Gutes. Warscheinlich ist die Wohnturm in dieser Zeit abgebrochen worden.

Bauentwicklung:

Het is niet bekend wanneer of door wie het huis Oud-Broekhuizen gebouwd is. Evenmin is bekend of er ooit iets anders heeft gestaan dan een woontoren of in welke fasen het huis gebouwd is. Het enige wat zeker is, is dat er in 1731 een woontoren heeft gestaan. Wij weten dit doordat er een afbeelding is van Oud-Broekhuizen uit dat jaar.

Es ist unbekannt wann das Haus Oud Broekhuizen erbaut worden ist und von wem. Auch kann mann bis heute nicht sagen, ob es je einen anderen Burgbau dort gegeben hat als einen Wohnturm. Es ist lediglich anhand einer historische Abbildung aus dem Jahr 1731 sicher, dass es 1731 an diesem Platz einen Wohnturm gab.

Baubeschreibung:

Er is weinig bekend over het kasteel. Het enige dat zeker is, is dat er in 1731 een woontoren heeft gestaan. Wij weten dit doordat er een afbeelding is van Oud-Broekhuizen uit dat jaar.

Arch-Untersuchung/Funde:

veldcontrole door ir. J.D.M. Bardet, 30 januari 1966. veldcontrole door Schellart, 5 maart 1966. veldcontrole AWM door dhr. Hollander, 1971.