Byland

Geschichte:

De heerlijkheid en het kasteel Byland waren oorspronkelijk bezit van de graven van Kleef, en werden in leen uitgegeven aan de heren van Byland. De heerlijkheid en het kasteel Byland waren verbonden met de heerlijkheid Millingen. In 1233 werd Theodoricus Doys, een ministeriaal van de graaf van Gelre, genoemd. In 1274 verklaarde Willem Doys, zoon van Theodoricus Doys, dat zijn kasteel Scathe (Byland) een open huis was voor de heren van Kleef. Het is mogelijk dat Willem met deze actie probeerde zijn eigen positie te verhogen, van ministeriaal van de heren van Gelre tot leenman van de graven van Kleef. Willems zoon Theodoricus (Diederik of Dirk) noemde zich sinds 1294 Theodoricus Deus van Bilant, zodat Scathe en Byland waarschijnlijk hetzelfde kasteel zijn. In 1303 werd hij met Byland beleend. Hij trouwde met Sophia van der Leck en kreeg twee zoons, Johan en Otto. Johan kreeg een dochter, Sophia, die in 1348 trouwde met Willem van den Bergh. Hierdoor kwam Byland, en daarmee ook de heerlijkheden Pannerden en Millingen, in handen van het geslacht Bergh. Otto van Byland trouwde met Hadewig van Haelt, een dochter van de graaf van Kleef, en was de naamgever van het geslacht Byland dat resideerde op het kasteel Haelt of Halt, gelegen ten oosten van Millingen in Kleefs gebied. Nadat het eerste kasteel Byland verdwenen was, werd kasteel Haelt ook Byland genoemd, hetgeen een bron is geweest voor veel verwarring betreffende Byland. De heren van Bergh verbleven niet zelf op Byland, maar plaatsten er een rentmeester. In 1473 werd Byland door de Kleefse troepen ingenomen en daarbij beschadigd. In 1493 of 1494 werd Byland belegerd door de troepen van Maximiliaan van Oostenrijk en werden de rentmeester Daem van Heerde en het garnizoen gevangen genomen. In de 16e eeuw bleek Byland door de veranderde loop van de Waal onbewoonbaar te worden. De rentmeester verplaatste zijn zetel naar Millingen en kasteel Byland werd aan zijn lot overgelaten. Tot 1611 vererfden de heerlijkheden Byland en Millingen regelmatig binnen het geslacht Bergh. In dat jaar stierf Herman van den Bergh zonder mannelijke nakomelingen, en ging Millingen, als een Kleefs mansleen, naar zijn broer Frederik. Diens kleindochter Maria Clara trouwde in 1666 met Maximiliaan van Hohenzollern-Sigmaringen, waardoor Byland in het bezit van het geslacht Hohenzollern kwam. In 1837 werden beide verkocht aan F. C. Colenbrander.

Besitzgeschichte:
Burg Byland gehörte ursprünglich den Grafen von Kleve und wurden an die Herren von Byland verlehnt. Das Herrengut Millingen war damit verbunden. 1233 wurde bereits ein Theodoricus Doys als Ministeriale des Grafen von Geldern genannt. Im Jahre 1274 erklärte Willem Doys, Sohn von Theodoricus Doys, den Herren van Kleve, dass seine Burg Scathe ein offenes Haus sei. Willems Sohn Theodoricus (Diederik oder Dirk) nannte sich seit 1294 Theodoricus Deus von Bilant, so dass man die Schlussfolgerung ziehen kann, dass es sich bei Scathe und Byland wahrscheinlich um diesselbe Burg handelte. 1303 wurde er mit Byland belehnt. Er heiratete Sophia von der Leck und bekam zwei Söhne, Johan und Otto. Johan war Vater einer Tochter, Sophia, die 1348 Willem von den Bergh heiratete. So kamen Byland und auch die Anwesen Pannerden und Millingen, in die Hände des Geschlechts Bergh. Otto von Byland heiratete Hadewig von Haelt, eine Tochter des Grafen von Kleve. Er gab dem Geschlecht Byland seinen Namen. Dieses Geschlecht residierte auf der Burg Haelt oder Halt, östlich von Millingen gelegen. Nachdem die Burg Byland verschwunden war, wurde auch die Burg Haelt Byland genannt. Das hat viel Unklarheit verursacht. Die Herren von Bergh übertrugen die Burg einem Rentmeister. Im Jahre 1473 wurde Byland von Klever Truppen eingenommen und beschädigt. 1493 oder 1494 wurde Byland von den Truppen Maximilians von Österreich eingenommen. Der Rentmeister Daem von Heerde und die Garnison wurden gefangengesetzt. Im 16. Jh. erschien Byland nicht länger als eine bewohnbare Burg, weil der Lauf des Flusses Waal sich stark verändert hatte. Der Rentmeister verlegte seinem Amtssitz nach Millingen. Burg Byland wurde vernachlässigt. Bis 1611 gehörten Byland und Millingen dem Geschlecht Bergh. In diesem Jahr starb Herman von den Bergh ohne männliche Erben. Sein Bruder Frederik bekam Byland und Millingen als ein Klevisches Lehnsgut. Sein Enkelin Maria Clara heiratete 1666 Maximilian von Hohenzollern-Sigmaringen. 1837 wurden Byland und Millingen an F. C. Colenbrander verkauft.

Bauentwicklung:

Het is onbekend wanneer het kasteel Byland gebouwd is, maar waarschijnlijk werd dit in opdracht van de eerste Theodoricus Doys of zijn zoon Willem gedaan. Het is onbekend hoe het kasteel eruit zag. Nadat het kasteel in de 16e eeuw onbewoonbaar werd, raakte het snel in verval. In 1614 werd al gesproken over een 'voormalig kasteel' en op een kaart uit 1638 staat nog slechts de plaats afgebeeld waar het kasteel ooit stond, maar die op dat moment in de Waal lag. Door de aanleg van het Pannerdens Kanaal in 1706 werden de fundamenten bij laag water weer zichtbaar. Hiervan is echter niets bewaard gebleven.

Het is niet bekend hoe het kasteel eruit zag.

Baugeschichte:
Das Stiftungsdatum der Burg Byland ist unbekannt, aber man glaubt, dass entweder Theodoricus Doys, oder sein Sohn Willem die Burg erbaut haben. Es ist leider unbekannt, wie die Burg Byland damals aussah. Im 16. Jh. geriet die Burg stark in Zerfall. 1614 wird schon von einer ehemaligen Burg ('voormalig kasteel') gesprochen und auf einer Karte von 1638 ist nur noch angedeutet, wo die Burg einst gelegen war. Dieser Platz befand sich damals in dem Fluss Waal. Nachdem 1706 der Pannerdens Kanal angelegt worden war, kamen die Fundamente der Burg wieder kurzfristig zutage. Leider gibt es diese archäologischen Spuren nicht mehr.
S.R. und L. v.d. W