Houberg

Geschichte:

De eerste vermelding van de Houberg stamt uit ongeveer 1400, maar waarschijnlijk stond er al veel eerder een burcht. Het is namelijk goed mogelijk dat de Houberg de plaats was van de hoofdburcht Uplade van graaf Balderik en zijn echtgenote Adela, dochter van graaf Wichman van Hamaland. Graaf Balderik was politiek actief aan het einde van de tiende en het begin van de elfde eeuw. In 1016 trokken Balderik en Adela zich terug op Uplade, nadat hun concurrent Wichman van Vreden door politieke medestanders van Balderik was vermoord. Bladerik vluchtte en Adela bleef, toen een groot leger dit onrecht wilde straffen. Adela kon na afloop van de belegering van Uplade ongeschonden vertrekken, maar de burcht werd verbrand en de natuurstenen ommuring werd verwoest.

Besitzgeschichte:
Die Burg Houberg wurde vermutlich um 1400 erbaut, aber wahrscheinlich gab es bereits Vorgängerbauten.
Es ist möglich, dass die Burg Houberg die Residenz des Grafen Balderik und Adela, seiner Frau war. Adela war die Tochter des Grafen von Hamaland, Wichman.
Graf Balderik war eine politische Figur am Ende des zehnten und Anfang des elften Jahrhunderts. Im Jahre 1016 zogen Balderik und Adela sich auf Houberg/Uplade zurück, nachdem ihr großer Konkurrent Wichman von Vreden von politischen Freunden Balderiks ermordet worden war. Balderik floh und Adela blieb auf Uplade, als ein großes Heer dieses Unrecht bestrafen wollte. Adela konnte ungestört und unverletzt abreisen, als die Burg durch ein Feuer zerstört wurde. Dabei wurde auch die steinerne Ringmauer vernichtet.

Bauentwicklung:

Waarschijnlijk ging het bij de Houberg om een motte, die gebouwd is aan het begin van de elfde eeuw. Als de Houberg inderdaad de locatie was van Uplade, de residentie van graaf Balderik en zijn vrouw Adela, dan is deze burcht verwoest in 1016. De versterking heeft waarschijnlijk bestaan uit een donjon, waarvan de funderingen bij een onderzoek van Renaud in 1960 tussen het hoofdgebouw en de eetzaal van het hotelcomlex werden aangetroffen op circa 3,5 meter onder het huidige loopvlak. Het geheel werd mogelijk omgeven door een ringmuur en een dubbele gracht.

Baubeschreibung:

De versterking heeft waarschijnlijk bestaan uit een donjon, waarvan de funderingen bij een onderzoek van Renaud in 1960 tussen het hoofdgebouw en de eetzaal van het hotelcomlex werden aangetroffen op circa 3,5 meter onder het huidige loopvlak. Het geheel werd mogelijk omgeven door een ringmuur en een dubbele gracht. De motte is nu nog een uitgezakte ovale terp van ongeveer twee meter hoogte. Het plateau op de top meet ongeveer 90 bij 65 meter.

Baugeschichte und -beschreibung
Wahrscheinlich war die Burg Houberg eine Motte, die Anfang des 11. Jh.s erbaut wurde. 1016, als Houberg die Residenz Balderiks und Adelas war, wurde diese Burg zerstört. Bei der Nachfolgeanlage handelte es sich sehr wahrscheinlich um einen Donjon. Fundamente dieses Turmes wurden 1960 zwischen dem Hauptgebäude und den Essenssaal des modernen Hotels von Renaud ausgegraben Man stieß auf einer Tiefe von etwa 3,5 Metern unterhalb der heutigen Fußböden auf die Fundamente. Der ganze Burgkomplex wurde vermutlich von einer Ringmauer und einem doppelten Graben umgeben. Die Motte ist jetzt nur noch ein kleiner Hügel im Gelände von etwa zwei m. Höhe. Das Burggelände oben auf der Motte beträgt etwa 90 x 65 m.
W.L. und L.v.d.W.

Arch-Untersuchung/Funde:

In 1960 een klein onderzoek door Renaud als vervolg op het onderzoek van Holwerda. In deze tijd werden de funderingen van een donjon aangetroffen op circa 3,5 meter onder het huidige loopvlak.