Huis te Oosterwijk

Geschichte:

De bouwheer van het huis was waarschijnlijk een heer van Arkel en het kasteel is vermoedelijk in het bezit van deze familie Van Arkel gebleven. In 1306 wordt Koenraad van Oosterwijk genoemd en aan het eind van de veertiende eeuw komt de naam Oosterwijk nog een paar keer voor. In de vijftiende eeuw werd het kasteel geschonken aan Jan van Herlair, als leen van de graaf van Holland. In de zestiende eeuw kwam het kasteel in handen van het geslacht Van Liere. Waarschijnlijk is het huis door de heren van Liere herbouwd.

Bauentwicklung:

Het huis was gelegen op de noordoosthoek van een groot rechthoekig omgracht terrein. Het huis had in de 17e eeuw een U-vormige plattegrond, bestaande uit twee vleugels van twee bouwlagen aan de west- en noordzijde en een eenlaagse vleugel aan de oostzijde. In de oksel tussen de twee hoge vleugels stond een achthoekige toren, evenals op de zuidwesthoek van de westvleugel. Het terrein was ommuurd en had op de zuidwest- en de zuidoosthoek een ronde toren. De toegang met stenen poort lag aan de zuidzijde, terwijl er zich in de 18e eeuw ook een ingang bevond in de noordgevel van de oostvleugel. Het is niet ondenkbaar dat het terrein, gezien de grootte, in oorsprong de voorburcht was van een ten noorden gelegen kasteel. De brug aan de noordzijde zou dan de oorspronkelijke verbinding tussen voor- en hoofdburcht geweest kunnen zijn.
Op de plek van het kasteel staat nu een nieuwe villa, gebouwd in 1988. Het huis is omgeven door een kleine gracht.

Baubeschreibung:

De typologie van het middeleeuwse huis Eterwijk of Oosterwijk is onbekend. Over de zeventiende situatie van het huis kan men spreken van een 'moated site', maar welke vorm het kasteel ervoor had is onbekend.