Branc

Geschichte:

Nach den Ergebnissen der archeologischen Untersuchungen entstand die Burg zwischen 1251-1261. Wahrscheinlich wurde sie von dem Magister Aba von Hlohovec, einem Zweig des Aba-Stammes, gegründet. Im Jahre 1309 besaß sie Matuš Cak, und nach seinem Tode wurde sie 1321 von König Johann dem Blinden erobert und für kurze Zeit besetzt. 1394 erlangte Stibor von Stiborice die Anlage. Mitte des 15. Jh. erwarb Pongrac von Sv. Mikulaš die Burg. 1530 ging sie an die Nyari Familie über, die sie bis zum 18. Jh. besaß.

Podla výsledkov archeologického výskumu hrad vznikol medzi rokmi 1251 až 1261. Založil ho pravdepodobne magister Aba z hlohoveckej vetvy rodu Aba. V roku 1309 sa dostal do majetku Matúša Cáka a po jeho smrti v roku 1321 sa ho na krátku dobu (do roku 1332) zmocnili vojská ceského krála Jána Luxemburgského. V roku 1394 dostal hrad do majetku Stibor zo Stiboríc. Okolo polovice 15. stor. ho získal Pongrác zo Sv. Mikuláša. V roku 1530 získala hrad aj panstvo rodina Nyariovcov, ktorá ho vlastnila až do zániku v 18. storocí. (P. B.)

Bauentwicklung:

Zum ältesten Baubestand derr Burgaus der 2. H. des 13. Jh. gehört der Turm, der zu einem Palas erweitert wurde. Den quadratischen Kern der Burg sicherte eine gotische Burgmauer sowie Graben und Wall. Im ausgehenden 14. Jh. und zu Beginn des 15. Jhs. wurde der Palas umgebaut. Nach 1539 begann der Umbau der mittelalterlichen Anlage. Dieser Bauphase gehören der Batterieturm der Mittelburg und der Anbau an der westlichen Seite der Kernburg sowie die Außenbefestigung an. Im 17. Jh. wurden zwei fünfseitige Bastionen auf der Ostseite der Burg ausgebaut. Anfang des 18. Jhs. gab man die Burg auf.

Najstaršou stavbou hradu vybudovanou v polovici 13. stor. je hranolová veža, ktorá bola rozšírená do podoby vežovitého paláca. Kvadratické jadro hradu chránila gotická obvodová hradba, priekopa a val. Koncom 14. stor. a na zaciatku 15. stor. prestavaný vežovitý palác. Po roku 1539 zacala renesancná prestavba hradu, pocas ktorej bola vybudovaná batériová veža stredného hradu, prístavba na západnej strane hradného jadra a vonkajšie opevnenie. V 17. storocí vybudovali dva pätboké bastióny na východnej strane hradu. Hrad bol opustený na zaciatku 18. stor. (P. B.)

Baubeschreibung:

Den Kern der Burg bildet der Wohnturm, der später zu einem Palas erweitert wurde (Grundmaße: 21 x 15 m). An der südöstlichen Ecke befindet sich ein quadratisches Areal, ein Zwinger des 14. Jhs. Zur Verstärkung der oberen Burg trat an der West- und Nordseite die Befestigung der Mittelburg mit dem Batterieturm an der Nordostecke. Die ganze Burg wurde durch eine polygonale mittelalterliche Aussenbefestigung mit dem zylindrischen Turm auf der Nordseite sowie drei Basteien auf der westlichen und südlichen Seite umgeben. Ferner vertärkte man die Anlage durch jüngere fünfseitige Bastionen auf der Ostseite.

Jadro hradu tvorí obytná veža, rozšírená neskôr na vežovitý palác (21x15 m). Stojí v juhovýchodnom rohu kvadratického areálu, opevneného v 14. storocí. Na opevnenie tzv. horného hradu sa prípája na západnej a severnej strane opevnenie stredného hradu s batériovou vežou na severovýchodnom rohu.Celý hrad je obohnaný polygonálnym vonkajším renesancným opevnením s válcovou vežou na severnej strane, tromi baštami na západnej a južnej strane a mladšími pätbokými bastiónmi na vychodnej strane. (P. B.)

Arch-Untersuchung/Funde:

Archäologische Ausgrabungen 1980 (M. Ríha, Záhorské múzeum Skalica) und 2001 (E. Hrašková a M. Šimkovic, PÚ Bratislava).

Archeologický výskum vykonávaný v roku 1980 (M. Ríha, Záhorské múzeum Skalica) a 2001 (E. Hrašková a M. Šimkovic, PÚ Bratislava).