Falštejn

Geschichte:

Pocátky jsou ve starších pracech kladeny na základe nalezeného archeologického materiálu pouze rámcove do 14. století. První historická zmínka o hradu však pochází až z roku 1460, kdy Jetrich IV. z Gutštejna, mezi svým majetkem uvádí mimo jiné potok, který tece pod Falštejnem. Tato zmínky však nevypovídá nic o tom, v jakém stavu byl hrad v této dobe. Obdobná neprímá zmínka informující pouze o samotné existence hradu pochází z roku 1497. Na základe historických rešerší a cástecné rekonstrukce majetkové držby ve sledovaném regionu je však možné hrad hodnotit jako kolonizacní oporu pánu z Gutštejna ci pánu ze Švamberka, kterí meli v region majetky i opevnená sídla. Oba rody pak vykazovaly silnou kolonizacní cinnost. S rodem pánu z Gutštejna je pak hrad take porvé spojován s v písemných pramenech. Tento rod se ve sledované oblasti o neco pozdeji, až na pocáku 14. století, ovšem v dobe stale intenzivne probíhající kolonizace. Úplnou jistotu v osobe zakladatele hradu však velmi torzovitá písemná evidence k tomuto hradu neposkytuje.

Die Anfänge der Burg werden in älteren Arbeiten auf der Grundlage gefundenen archäologischen Materials nur grob auf das 14. Jahrhundert bestimmt. Die erste historische Erwähnung der Burg stammt jedoch aus dem Jahr 1460, als Jetrich IV. z Gutštejna zwischen seinem Eigentum unter anderem den Fluss aufführt, der unter Falštejn fließt. Diese Erwähnung sagt jedoch nichts über den Zustand der Burg in dieser Zeit aus. Eine ähnlich mittelbare Erwähnung, die lediglich die Existenz der Burg bestätigt, stammt aus dem Jahr 1497. Auf der Grundlage historischer Recherchen und einer teilweisen Rekonstruktion der Besitzverhältnisse in der untersuchten Region lässt sich die Burg jedoch als Kolonisierungsstützpunkt der Herren von Gutštejn oder der Herren von Švamberk bewerten, die in der Region Eigentum und befestigte Sitze hielten. Beide Geschlechter übten starke Kolonisierungsaktivitäten aus. Mit dem Geschlecht von Gutštejn wird die Burg erstmals in den schriftlichen Quellen verbunden. Dieses Geschlecht taucht in der untersuchten Region erst etwas später, am Anfang des 14. Jahrhunderts, auf, jedoch zu einer Zeit anhaltend starker Kolonisierung. Die stückhaften schriftlichen Belege zur Burg erlauben jedoch keine sichere Bestimmung des Burgerbauers. (Josef Hlozek)

Bauentwicklung:

Falštejn predstavuje nevelký hrad vystavený na hranici držav nekolika významných šlechtických rodu, které mely v západních Cechách rozsáhlejší majetky; Gutštejnu, Švamberku a pánu z Bezdružic. Typologické zarazení hradu je s ohledem na stav dochování konstrukcí hradního jádra ponekud problematické. Zástavba hradního jádra se rozkládala zejména podél jeho severozápadní, príkrou skalní stenou chránené strany. S ohledem na analogické situace by bylo možné uvažovat o hradu spadajícího do kontextu typu hradu s palácem jako hlavní obrannou i obytnou stavbou. Vyloucit by však nebylo možné ani možnost existence veže v jihozápadní cásti hradního jádra, která by svou hmotou mohla krýt nevelký palác situovaný podél severozápadní hrany jádra. Ani další možnou podobu zástavby jádra tohoto hradu však není možné, s ohledem na stav jeho dochování, vyloucit.

Falštejn stellt eine kleinere Burg dar, die an der Grenze der Besitztümer einiger bedeutender Adelsgeschlechter erbaut wurde, welche in Westböhmen großflächigen Besitz hielten: die Gutštejner, Švamberker und die Herren von Bezdružice. Eine typologische Einordnung der Burg ist mit Blick auf den Zustand der erhaltenen Reste der Kernburg eher problematisch. Die Bebauung breitete sich besonders entlang ihrer nordwestlichen, durch eine steile Felswand geschützten Seite aus. Mit Blick auf weitere analoge Situationen könnte die Burg in den Kontext des Burgtyps mit einem Palas als Hauptverteidigungs- und Wohnbau fallen. Es lässt sich jedoch nicht ausschließen, dass im südwestlichen Teil der Kernburg ein Turm existiert haben könnte, der mit seiner Masse den kleineren, entlang der nordwestlichen Seite der Kernburg gelegenen Palas abschirmte. Mit Blick auf den Erhaltungszustand der Burg können jedoch auch andere Arten der Bebauung der Kernburg nicht ausgeschlossen werden. (Josef Hlozek)

Baubeschreibung:

Dispozice hradu založeného na ostrohu zakonceném clenitým skaním útvarem strme spadající do údolí Úterského potoka, byla výrazne podrízena zvolenému staveništi. Rozmerné predhradí o ploše cca 600 m˛, postrádající patrných stop zástavby bylo od predpolí hradu oddeleno príkopem lemovaným na obou stranách valovými telesy. Výrazne menší hradní jádro o ploše cca 180 m˛, oddelené od predhradí dalším príkopem, se rozpadalo do dvou úrovní na samostatných skaních blocích. Na prvním skalisku, jehož povrch byl v dobe výstavby hradu upravován, nejsou dnes patrné stopy zástavby. Je však pravdepodobné, že pres toto plochu byla vedena prístupová cesta na zadní, prurvou prírodního puvodu oddelené a geomorfologií terénu nejlépe chránené skalisko. Zadní plošne rozsáhlejší skalní plošina, obehnaná kamennou zdí, prístupná patrne od jihozápadu, nesla zdenou zástavbu, což dokládají pozustatky zdiva dochované zejména ve skalních rozsedlinách. Tato cást hradního areálu byla prístupná lehcím branským objektem, jehož základy byly zalámány do skalního podkladu. Podél západní hrany plošiny se rozkládala hlavní zástavba hradního jádra dochovaná v podobe terénních náznaku. S ohledem na analogické situace by bylo možné uvažovat o hradu spadajícího do kontextu typu hradu s palácem jako hlavní obrannou i obytnou stavbou. Vyloucit by však nebylo možné ani možnost existence zejména okrouhlé veže v jihozápadní cásti hradního jádra, v míste konvexníh relito o prumeru 5m. Která by svou hmotou mohla krýt nevelký palác situovaný podél severozápadní hrany jádra. Za tohoto predpokladu by mohlo hradní jádro náležet, i pres možnou subtilnost veže, do kontextu hradu bergfritového typu. Ani další možnou podobu zástavby jádra tohoto hradu však není možné, s ohledem na stav jeho dochování, vyloucit.

Die Burg wurde auf einem Felssporn erbaut, der durch ein stark gegliedertes, steil ins Tal des Flusses Úterský potok abfallendes Felsgebilde abgeschlossen wurde. Die Konzeption der Burg war deutlich durch den gewählten Standort bestimmt. Die großräumige Vorburg mit einer Fläche von ca. 600 m˛ weist keine sichtbaren Bebauungsspuren auf. Sie war vom Vorland der Burg durch einen auf beiden Seiten durch Wallkörper eingefassten Graben getrennt. Die deutlich kleinere Kernburg mit einer Fläche von ca. 180 m˛ war von der Vorburg durch einen weiteren Graben getrennt und zerfiel in zwei Ebenen auf eigenständigen Felsblöcken. Auf dem ersten Felsblock, dessen Oberfläche bei der Erbauung der Burg bearbeitet wurde, sind heute keine Bebauungsspuren sichtbar. Es ist jedoch wahrscheinlich, dass über diese Fläche der Zugangsweg zum hinteren, durch eine Kluft natürlichen Ursprungs abgegrenzten und durch die Geomorphologie des Geländes am besten geschützten Felsblock führte. Das hintere, größere Felsplateau wurde von einer Steinmauer umgeben und war offensichtlich vom Südwesten her zugänglich. Es trug Mauerbebauung, was durch vor allem in Felsspalten erhaltene Mauerwerkreste belegt wird. Dieser Teil des Burgareals war über ein leichteres Tor zugänglich, dessen Fundamente in den Felsuntergrund gehauen worden waren. Entlang des westlichen Rands des Plateaus erstreckte sich die in Form von Geländespuren erhaltene Hauptbebauung der Kernburg. Mit Blick auf weitere analoge Situationen könnte die Burg in den Kontext des Burgtyps mit einem Palas asd Hauptverteidigungs- und Wohnbau fallen. Es lässt sich jedoch auch nicht ausschließen, dass im südwestlichen Teil der Kernburg, an der Stelle eines konvexen Relikts mit einem Durchmesser von 5m, ein runder Turm existiert haben könnte, der mit seiner Masse den kleineren, entlang der nordwestlichen Seite der Kernburg gelegenen Palas abschirmte Unter dieser Annahme könnte die Kernburg auch trotz der möglichen Leichtigkeit des Turms in den Kontext der Burgen des Bergfried-Typs gehören. Mit Blick auf den Erhaltungszustand der Burg können jedoch auch andere Arten der Bebauung der Kernburg nicht ausgeschlossen werden. (Josef Hlozek)

Arch-Untersuchung/Funde:

Povrchový pruzkum Z. Procházka, T. Durdík, M. Kohout, Plánová dokumentace Z. Procházka, geodetická dokumentace M. Kohout.
Oberflächeuntersuchung Z. Procházka, T. Durdík, M. Kohout, Plandokumetierung Z. Procházka, geodetische Dokumentierung M. Kohout.